sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Keppiä rokotekieltäytyjille?



Helsingin Sanomien uutisen[1] mukaan Australiassa ollaan harkitsemassa lakia, jossa:
Lastensa rokottamisesta kieltäytyvät australialaiset vanhemmat menettävät sosiaalitukia jopa 1 500 euroa lasta kohti” –HS
Ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen menetetty veroetu, joka normaalisti annetaan lapsille, jotka ovat saaneet kaikki rokotukset. Veroedun on saanut myös, jos henkilöllä on ollut henkilökohtainen, filosofinen, uskonnollinen tai lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotusta. Tulevaisuudessa veroedun saisivat ainoastaan rokotetut lapset sekä ne, joilla on lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotuksia (heikentynyt immuunipuolustus jne.)

Samansuuntaisia ajatuksia on esitetty ennenkin. On olemassa mm. yksittäisiä kouluja, jotka eivät ole enää huolineet rokottamattomia lapsia[2], mikä on sinällään ymmärrettävää, sillä rokottamat lapset vaarantavat itsensä lisäksi muiden terveyden.

Idealisti voisi ajatella, että jos vaan opettaisimme ihmisille, kuinka rokotteet toimivat ja mitkä ovat niiden todelliset riskit, saisimme lähes kaikki lapset rokotettua. Valitettavasti tämä vaihtoehto on erittäin epätodennäköistä, koska ihmiset eivät ole näin rationaalisia olentoja. Aluksi ajattelin, että tämänlainen ihmisten pakottaminen rokotuksiin ei ole järin toivottava asia, koska olen perso yksilönvapauksille. Toisaalta kyseessä on ainoastaan porkkanan menetys niille, jotka eivät rokota lastaan ja ennen kaikkea kaikkien lasten ja aikuisten turvallisuus.

Voisivatko nämä menetelmät toimia Suomessa? Jos et rokottaisi lastasi, niin häntä odottaisi kotiopetus[3]. Entä miltä kuulostaisi lapsilisien leikkaus rokottamattomilta?

Australialaisten rokotteiden kannattajien "No Vax, No Visit!" kamppanja vastasyntyneiden suojelemiseksi.

Tutkija kellarista



[1] http://www.hs.fi/ulkomaat/a1428726151789
[2] http://www.theatlantic.com/education/archive/2015/02/schools-may-solve-the-anti-vaccine-parenting-deadlock/385208/
[3] http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_koulutuksen_jarjestamiseen/perusopetuksen_jarjestaminen/kotiopetus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti