perjantai 2. tammikuuta 2015

Safkatutka liitää todellisuustutkan alapuolella

Luin taannoin hyvin yleistajuisen kirjan mikroekonomiasta[1] lähinnä siksi etten tiennyt aiheesta entuudestaan juuri mitään. Eräässä kappaleessa kerrottiin, miten pelkoa käytetään hyväksi ihmisten huijaamiseen ja manipuloimiseen. Tuoreet vanhemmat ovat yksi parhaimmista pelolla hallittavista kohteista, sillä totta kai kaikki haluavat parasta lapselleen.
Lapsen kasvatusta vaivaa samanlainen ongelma kuin ruokavalioväittelyitä. Kaikkien ihmisten tulee syödä elääkseen, mutta valitettavan moni uskoo olevansa ravitsemustieteen asiantuntija, koska on joskus syönyt jotain. Näin meillä on myös ylimäärin kasvatuksen asiantuntijoita, joiden ainoa meriitti on se, että he ovat tuottaneet lapsen maailmaan. Ja voi pojat nämä asiantuntijat istuvat vahvasti omissa ideologiapoteroissaan. Jotkut uskovat lapsen nimen määräävän lapsen tulevaisuuden. Toisinaan rintaruokinta on ainut vaihtoehto terveen lapsen kasvattamiseksi, ellei pulloruokinta olekin vastaus. Maksa on ruokana a) myrkyllinen tai b) välttämätön lapsen aivojen kehitykselle. Lapsen pitää nukkua vanhempien vieressä paitsi kun heidän pitää oppia nukkua omillaan. Lapsen itkuun tulee reagoida välittömästi, mutta ei jos halutaan tehdä hänestä itsenäinen. Todellisuudessa näillä valinnoilla on hyvin vähän, jos lainkaan, merkitystä lapsen kehittymiselle.
Safkatutka, itsensä mukaan Suomen ”johtava” ruokamedia, on onnistunut yhdistämään ruokavalioideologiansa ja tuoreiden vanhempien kasvatuspelon blogiksi[2], nettikaupaksi[3] ja valmennuskursseiksi. Hesari uutisoi taannoin kyseisistä valmennuskursseista, joissa kyseenalaistetaan neuvoloiden suositukset[4]. Kyseisen uutisen lukeminen antaa enemmän kuin riittävästi osviittaa siitä, etteivät nämä henkilöt ole perillä perus biologiasta ja kemiasta.

Jokainen tulija saa käteensä mukillisen kuumaa kaakaota, jonka yhtenä aineosana on parantavaksi kehuttua sientä.” –HS
Parantavaksi kehuttua, eli haluaisimme sienellä olevan taianomaisia voimia, mutta meillä ei ole todisteita näille toiveille.

”He kritisoivat purkkiruokaa vitamiinien vähyydestä. Myöskään se ei miellytä, että ruuasta steriloinnin myötä poistunut C-vitamiini lisätään siihen takaisin jälkikäteen. Heistä synteettiset vitamiinit eivät imeydy yhtä hyvin kuin luonnosta peräisin olevat.” –HS
Alla oleva kuva ”synteettisestä” ja ”luonnollisesta” vitamiinista. Huomaatko eron?
Kuva 1: C-vitamiinin rakennekaava. Lähde: Wikipedia

”He ehdottavat ruokavalion osasiksi myös kevyesti kypsennettyä keltuaista, kylmäpuristettua kookosöljyä ja voita. He perustelevat tämän sillä, että lapsen elimistö on ennen kiinteään ravintoon siirtymistä tottunut käsittelemään rasvaa, koska äidinmaito sisältää sitä paljon.” -HS
Koska itsesi ja lapsesi tankkaaminen kovalla rasvalla sattuu olemaan seksikästä.


Minkälaisia meriittejä näillä henkilöillä sitten on puheidensa takana?
Henkilö 1:
Kampaaja, joka tarjoaa ”ihania kokonaisvaltaisia DETOX-hoitoja, esim. Karrageeni-levällä tehty puhdistus antaa kyytiä antibiootti ja e-pilleri jäämille ja kosteuttaa hiuksia siinä samalla.”[5]. Hän on myös käynyt nettikurssin amerikkalaisessa Institute for integrative nutrition –laitoksessa. Kyseinen instituutio on erittäin kyseenalainen sisällöltään ja se ei ole Yhdysvaltain opetusministeriön kreditoima laitos[6]. Kuten Cornell yliopiston ravitsemustieteiden emeritusprofessori kommentoi:  ”On the basis of the information that I had at the time, there is no way that this course should receive professional recognition in the teaching of the relationship of diet, nutrition and health. The fact that the students are led to believe that they are credentialed in this subject is a disgrace.”

Henkilö 2:
Politiikkaan pyrkivä lumilautailija, joka on perustanut mobiilipalveluja/oheistuotteita tarjoavia yrityksiä[7]. Hän on myös luulee, ettei luomutuotannossa käytetä torjunta-aineita[8] ja pelkää E-koodillisia yhdisteitä[9].

Henkilö 3:
Ekonomi, joka tarjoaa meditaatiopalveluita[10]

Henkilö 4:
Liiketaloutta Jyväskylän AMK:ssa opiskellut henkilö, joka pitää ”villistä” ruuasta.[11]

Selvästikään yksikään heistä ei ole missään järkevässä mielessä pätevä antamaan ravitsemuksellisia neuvoja aikuisille saatikka lapsille. En usko, että yksikään näistä henkilöistä osallistuu safkatutkan toimintaan epärehellisyydestä, sillä he näyttävät oikeasti uskovan sanomaansa. Kyseessä on ennemminkin tilanne, jossa luonnontieteitä opiskelemattomat ovat saaneet pienen maistiaisen tieteeseen. Heidän taustatietonsa ovat kuitenkin vielä riittämättömiä siihen, että he kykenisivät erottamaan faktat eri ”asiantuntijoiden” mielipiteistä. Tämä muistuttaa itseäni yliopiston ensimmäisen aineenvaihdunnan kurssin jälkeen, kun luulin tietäväni kaiken tiedettävän aiheesta, vaikka en todellisuudessa ollut kuin raapaissut pintaa.

Tällä hetkellä Safkatutkan levittämä tieto perustuu mututuntumaan. On surullista, että Hesari kirjoittelee tämänlaisia juttuja ja antaa samalla tälle ryhmälle pätevyyden leiman, joka ei sille kuulu.



Tutkija kellarista



[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Freakonomics
[2] http://safkatutka.fi/
[3] https://holvi.com/shop/C1xnMs/
[4] http://www.hs.fi/ruoka/a1305909595195
[5] http://sanoistaekoihin.blogspot.de/2012/08/olen-valmis.html
[6] http://www.credentialwatch.org/reports/iin.shtml
[7] https://www.facebook.com/fredu.sirvio/info?tab=page_info
[8] http://www.city.fi/blogit/fredusirvio/voisota+syttyi+kun+espoolaisaidit+vaativat+laatua+lasten+lautasille/128824
[9] http://safkatutka.fi/lasten_kouluruokailu_kuohuttaa/
[10] http://www.emmasandi.com/about-me/
[11] http://www.pessipeura.com/

2 kommenttia:

  1. Melko klassista kateutta, ad hominemia pullollaan. Ei kukaan ole täydellinen ja suurimmassa osassa noista jutuista on ihan ehtaa asiaa esimerkiksi Nestlen massakusetuksista.

    U jelly bro, U jelly.

    VastaaPoista
  2. Mikä tuossa ei pitänyt paikkaansa?

    VastaaPoista