keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Mitä akupunktio oikeastaan on?



Akupunktiota on hankala määrittää menetelmänä, sillä siitä on olemassa niin monta erilaista muunnelmaa. Useimmille niistä on yhteistä se, että niissä pistetään ohuita neuloja kehon eri kohtiin, minkä ehdotetaan helpottavan milloin mitäkin oiretta. Kriittisesti asioihin suhtautuvan henkilön (skeptikon) hälytyskellot soivat välittömästi, sillä on hyvin tyypillistä uskomushoidoille, että niiden väitetään parantavan kymmeniä toisistaan riippumattomia sairauksia. Tässä poimintoja suomenkielisiltä akupunktiosivustoilta, jotka listaavat akupunktiolla hoidettavia asioita[1],[2],[3],[4],[5],[6],[7].[8].
ahdistus, aivohalvaus, allergiat, astma, diabetes, endometrioosi, flunssat, gynekologiset vaivat, haavat, halvauksen jälkitilat, hengitystievaivat, hermostoperäiset kiputilat, hikoilu, hormonaaliset vaivat, huimaus, ihottumat, impotenssi, iskias, kasvohermohalvaus, kasvojen ihon ja rakenteen hoito, katkokävely, kolesteroli (korkea), korvasairaudet, korvien sointi, kuiva suu, kuukautiskivut, laihdutus, laihuus, lapsettomuus, löysä uloste, mahahaava, masennus, migreenit, nesteaineenvaihdunnan häiriöt, niska-, hartia- ja selkäsärky, närästys, psykosomaattiset oireet, palelu, paniikkihäiriöt, poskiontelotulehdus, peräpukamat, psoriasis, päänsärky, raskauspahoinvointi, reumaattiset kiputilat, riippuvuudet, ruoansulatushäiriöt, ruokahaluttomuus, sappivaivat, silmäsairaudet, spastisuus, stressi, tenniskyynärpää, tulehdukset, turvotus, ummetus, unettomuus, urologiset ongelmat, vaihdevuosivaivat, verenkierrolliset vaivat, virtsaamisvaivat, voimattomuus, väsymys, ylipaino, ärtynyt paksusuoli
Kuten eräällä sivustolla todettiin[9]:
                             ”Yleisesti voidaan sanoa, ettei ole sairautta tai vaivaa, jota akupunktiolla ei voisi hoitaa.”
Akupunktiolla voidaan hoitaa myös keksittyjä tautitiloja[10]:
”Perinteisellä Kiinalaisella Lääketieteellä voidaan hoitaa sellaisiakin vaivoja, joille ei ole länsimaista nimikettä tai hoitoa.

Mielenkiintoisesti akupunktiopisteitä on lähes kaikkialla, paitsi miesten sukukalleuksissa. Miksiköhän? Useissa akupunktiomenetelmissä hoidon väitetään perustuvan mystiseen qi:n energiaan, joka virtaa kehon ”meridiaaneissa”. On korostettava, että tuntemamme fysiikka ei kykene havaitsemaan kyseistä ”energiaa”, eikä anatomiamme ole koskaan löytänyt minkäänlaisia meridiaaneja. Siihen yhteneväisyydet eri akupunktiotyylien välillä sitten loppuvatkin. Lähes kaikki seuraavat esimerkit linkkeineen ovat infektiolääkäri Mark Crislipin kirjoituksesta Science Based Medicine –sivustolta[11].
On olemassa mm. kiinalaista akupunktiota, japanilaista akupunktiota ja korealaista akupunktiota, joilla kaikilla on omat akupunktiokarttansa ja joista on vielä useita variaatioita. Kuten tutkimuksetkin ovat osoittaneet, ei kehosta voida tunnistaa ns. akupisteitä, vaan neulan työntäminen juuri pisteeseen tai pisteen viereen tuottaa saman lumevaikutuksen. Akupisteiden puuttumisen lisäksi akupunktion harjoittajien neulojen koostumus, neulojen koko, neulan lämpötila, piikitysvoima, piikityksen kulma, piikityksen syvyys ja piikityksen kesto vaihtelevat huomattavasti tyylien ja yksilöiden välillä. Kaikki eivät edes käytä pelkkiä neuloja, vaan on olemassa:
·         Elektroakupunktiota, eli neuloihin johdetaan heikko sähkövirta.
·         Laserakupunktio
·         Ultraääniakupunktio
·         Musiikkiakupunktio
·         Kvanttienergia-akupunktio
·         Injektioakupunktio, jossa pistokseen injektoidaan yrttiliuoksia, vitamiineja tai vettä.
·         Mehiläismyrkkyakupunktio
·         Kissansisälmysakupunktio
·         Sormiakupunktio
·         Verenvuodatusakupunktio
·         Silkkiakupunktio, jossa neulojen käytön sijaan akupisteisiin teipataan silkkiä.
·         jne.
 
 
Akupunktio on siis menetelmä, jossa ihmistä käytetään (useimmiten) neulatyynynä ja jossa hoitovaikutus perustuu lumevaikutukseen. Tätä tukevat mm. ne tutkimukset, joiden mukaan huijausakupunktio on yhtä tehokas hoitomenetelmä kuin ”oikea” akupunktio[12]. Akupunktio on myös siitä mielenkiintoinen, että hoitovaikutus riippuu täysin hoitajan antamista viesteistä, sillä akupunktiota saavat tuntevat juuri siten, miten heidän käsketään tuntevan. Jos tiettyyn pisteeseen työnnettävän neulan sanotaan lievittävän kipua, se lievittää kipua. Jos samaan pisteeseen työnnettävän neulan sanotaan aiheuttavan kipua, se aiheuttaa kipua[13].
Akupunktiolle on hankala tehdä hyvää kontrollia, sillä ideaalitapauksessa potilaat eivät tiedä, saavatko he oikeaa hoitoa vai eivät. Vain tällöin voidaan sulkea pois lumevaikutus. Eräs mielenkiintoinen tutkimus vertaili ihon läpäisevien neulojen ja iholle painettavien hammastikkujen tehoa[14]. Molemmat olivat yhtä tehokkaita kivun lievittäjiä. Joku voisi tietenkin sanoa, että vain ”akupisteen” painamisella on merkitystä, ei ihon läpäisyllä. Onneksi tähänkin on olemassa kontrolli!
Suosikkiakupunktiotutkimukseni koskee ehdottomasti aaveakupunktiota, jossa toimenpiteen suorittaja suorittaa akupunktion kaltaisia toimia koskematta potilaaseen[15]. Tämä koe perustuu haamuraajojen hyväksikäyttöön (kts. video http://areena.yle.fi/1-2204565).

Tässä koehenkilön toinen käsi peitetään häneltä ja koehenkilön eteen asetetaan kumikäsi, jonka hän puolestaan näkee. Tämän jälkeen sekä piilotettua oikeaa kättä että kumikättä aletaan sivellä samanlaisin vedoin ja vain muutaman minuutin kuluttua koehenkilön aivot luulevat kumikättä omaksi kädeksi. Jos kumikättä käsitellään tämän jälkeen akupunktioneuloilla, voidaan koehenkilön magneettikuvissa havaita samanlaisia muutoksia, mitä tapahtuu ”oikeassa” akupunktiossa. Tästä voidaan tehdä useita johtopäätöksiä. Ensinnäkin akupunktioneula kumikädessä ei voi aiheuttaa minkäänlaista fysiologista vastetta. Toiseksi akupunktioneula kumikädessä ei voi aktivoida ”akupisteitä” tai ”meridiaaninen qi:tä”. Nämä yhdessä tukevat sitä käsitystä, että akupunktio perustuu lumevaikutukseen ja on siten yhtä tyhjän kanssa parannusmenetelmänä.

Akupunktio on siis hyödytöntä lumehoitoa, mutta sillä on hyvin tunnettuja riskejä. Nämä riskit johtuvat useimmiten akupunktiota suorittavien henkilöiden vaillinaisesta ihmisen fysiologian ja anatomian ymmärtämisestä. Steriilien tekniikoiden puutteesta johtuen akupunktion on löydetty levittävän infektioita, hepatiitti B:tä, hepatiitti C:tä ja jopa HIV:tä[16]. Katsoppa vaan kun televisiossa näkyy akupunktioon liittyviä videoita. Kuinka usein sitä suorittavilla henkilöillä on esimerkiksi hanskat?
Entäs suomalaisten akupunktioyrittäjien Youtube-videoissa? Löysin yhdeksän videota, jossa yhdessäkään ei käytetä hanskoja[17],[18],[19],[20],[21],[22],[23],[24],[25].

Koska akupunktiota suorittavat henkilöt eivät tunne ihmisen anatomiaa, he voivat puhkaista neuloilla keuhkoja[26], katkaista neuloja sisääsi[27], aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja, puhkaista sydämen kammion tai vatsakalvon. Vakavat vammat ovat toki harvinaisia, sillä lisähoitoa on tarvinnut vain noin 2,2 % käyttäjistä ja ainoastaan 0,024 % sai erittäin vakavia vammoja[28]. Tässä tulee kuitenkin huomioida se, että akupunktiossa ihmiset saavat vain lumehoitoa, mutta riskit ovat todellisia. Nämä sairaalahoitoa vaativat akupunktion käyttäjät hoidetaan meidän kaikkien verorahoilla, joilla olisi mielestäni parempaakin käyttöä.

Akupunktion eri muotoja (”perinteinen”, laser, sähkö) käytetään tietysti myös eläimiin. Eläimissä sen väitetään auttavan mm. seuraaviin tiloihin[29],[30],[31]:
Allergia, astma, epilepsia, halvaus, hermopinne, iho-oireet, immunologiset ongelmat, kiiman ajoitus ja kesto, korvaoireet, kutina, käytöshäiriöt, levottomuus, lihaskivut, lisääntymisongelmat, masennus, nenäoireet, neurologiset ongelmat, paksusuolentulehdus, ripuli, selkärangan rappeuma (spondyloosi), selkävaivat, silmäoireet, synnytyksen käynnistys, synnytyskivut, ummetus, unihäiriöt, valeraskaus, verenkiertohäiriöt, virtsaamishäiriöt, välilevysairaudet
Miltä kuulostaa pöllöjen[32] tai uhanalaisten kilpikonnien[33] piikittely? Kuten kirjoitin jo aikaisemmin plasebosta, koko lumevaikutuksen olemassaolo eläimillä on vielä hyvin kyseenalainen. Kunnes tästä saadaan jotain järkeviä todisteita, pidän eläinten akupunktiota lähinnä eläinrääkkäyksenä.

Jos suoritan Pubmed-tietokannassa haun sanalla ”acupuncture” ja rajaan tulokset kliinisiin kokeihin, saan silti tuloksena lähes 4 000 tutkimusta. Jos mikä tahansa luonnontieteellisesti uskottava hoito ei olisi kyennyt osoittamaan toimivuuttaan muutamien ensimmäisten tutkimusten aikana, olisi se heitetty asiaankuuluvasti romukoppaan. Koska kuitenkin akupunktio koetaan jotenkin ”muinaisena viisautena” ja kyseessä on miljardiluokan bisnes[34], yritetään sillä hoitaa aina uusia ja uusia sairauksia siinä kuitenkaan onnistumatta. Ehkä olisi viranomaisten aika puuttua tähän ja viheltää peli poikki? Haluan elää ympäristössä, joka perustuu järjen käyttöön. Nyt meillä on kuitenkin olemassa useita uskomushoitoja, joilla ei ole minkäänlaista luonnontieteellistä pohjaa, ei todistettuja hoitovaikutuksia ja joiden toiminta perustuu lumevaikutukseen. Akupunktiota voidaan suorittaa millä tahansa, miten tahansa ja minne tahansa tuottaen saman lumevaikutuksen. Eikä riitä, että näissä hoidoissa tuotetaan vahinkoa niiden käyttäjille, joiden hoidon me muut maksamme, mutta niillä tuotetaan kärsimystä myös eläimille.
Ruotsissa uskomushoitoja ei saa käyttää pienille lapsille tai vakavasti sairaille[35]. Tästä on käyty keskustelua myös Suomessa ja voin vain toivoa, että kielto otetaan käyttöön mahdollisimman pian. Myöhemmin tätä kieltoa voitaisiin laajentaa koskemaan kaikkia eläviä organismeja.



Tutkija kellarista



[1] http://www.acupuncture.fi/
[2] http://www.akupunktio-helena.fi/60638481
[3] http://www.akupunktio.nu/akupunktio.html
[4] http://www.akupunktiomakela.fi/
[5] http://www.akupunktioenergia.fi/
[6] http://www.acureunanen.com/akupunktio.html
[7] http://www.pirkanmaanhieronta.fi/akupunktio/
[8] http://www.belmaxcenter.fi/WELLNESS/Akupunktio
[9] http://akupunktiohuone.com/klassinen_akupunktio.html
[10] http://www.akupunktiomakela.fi/
[11] https://www.sciencebasedmedicine.org/infinite-variety/
[12] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22169359
[13] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25528104
[14] Esimerkiksi hammastikku ”akupunktiopisteessä” toimii yhtä hyvin kuin ihon läpäisevä neula[14].
[15] http://theness.com/neurologicablog/index.php/phantom-acupuncture/
[16] http://www.reuters.com/article/2010/03/19/us-acupuncture-infection-idUSTRE62I00220100319
[17] https://youtu.be/WX_CVpmYWdM
[18] https://youtu.be/FrIzON5LaNw
[19] https://youtu.be/vMp7BrOvNaQ
[20] https://youtu.be/_DMNOXrRidw
[21] https://youtu.be/sigR2Cy8mlg
[22] https://youtu.be/HwYUeDG3Ubc
[23] https://youtu.be/h5OVnSHgLfQ
[24] https://youtu.be/UIs2qBPA7Xk
[25] https://youtu.be/KIOn9u_z010
[26][26] http://news.nationalpost.com/news/canada/judo-acupuncture-needle
[27] http://med-vetacupuncture.org/english/articles/adverse1.html
[28] http://www.who.int/bulletin/volumes/88/12/10-076737/en/
[29] http://www.sovet.fi/palvelumme/akupunktio/
[30] http://www.voimantie.fi/koira-akupunktio
[31] http://www.kaarinanell.fi/palvelut/akupunktio
[32] http://nyt.fi/a1305908399645
[33] https://youtu.be/RNcDM0QOtVM
[34] https://nccih.nih.gov/news/2009/073009.htm
[35] http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288587278179.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti