keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Yritysmaailma ymmärtää vain helppoja lukuja

Tämä päivitys liittyy pari päivää vanhaan "Kuopataanko yliopisto instituutiona" kirjoitukseeni. Yle uutisoi, kun Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen avasi sanaisen arkkunsa[1].

Etujärjestö otti kuitenkin rohkeasti kantaa julkisten palvelujen karsimiseeen ja toimintojen tehostamiseen. Teknologiateollisuus karsisi yliopistojen määrää kovalla kädellä. – Suomen kokoisella Tanskalla on seitsemän yliopistoa. Meillä on neljätoista, joten ainakin joku naapurimaista on pystynyt tämän tekemään, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo.” –Yle

Ottipa rohkeasti kantaa. En tiedä mitä näille henkilöille opetetaan, mutta joko A) heidän ajattelunsa on lapsen tasolla tai B) oma ajatteluni on lapsen tasolla. Jos yliopistojen määrä valtiossa korreloi suoraan niiden laadun kanssa, niin eikö meillä pitäisi olla Suomessa vain yksi yliopisto? Siinäpä vasta olisi huippututkimusta!
Vai olisiko kuitenkin, ettei yliopistojen määrä tai yksikköjen koko kerro mitään niiden laadusta tai tehosta?
Yhdysvalloissa on 4599 paikallista yliopistoa tai collegea[2]. Tämä tarkoittaa, että jokaista instituutiota kohti valtiossa on asukkaita on noin 70 000. En tiedä mitä instituutioita Turunen laskee yliopistoiksi, sillä hän laski niitä olevan Suomessa vain 14. Maailman ehkä luotettavimman lähteen eli Wikipedian mukaan Suomessa on 27 ammattikorkeakoulua ja 21 yliopistoa (10 monitieteellistä yliopistoa, 3 teknillistä korkeakoulua, 3 kauppakorkeakoulua, 4 taidekorkeakoulua ja maanpuolustuskorkeakoulu)[3]. Meillä on jokaista instituutiota kohti 115 000 asukasta! Jos jotain, niin meidänhän tulisi tuplata korkeakoulujemme määrä, vai onko Turunen sitä mieltä, että Yhdysvallat on Suomea jäljessä tieteessä?

Etujärjestön mukaan uudet huippuyksiköt palvelisivat paitsi elinkeinoelämää myös tutkimusta ja sivistystä paremmin kuin nykyinen yliopistojen maakuntamalli.” –Yle

Yliopistojen ei tule suoraan palvella elinkeinoelämää. Jos kaupallisia innovaatiota syntyy, niin hieno homma, mutta se ei saa olla tutkimuksen itseisarvo. Muuten nämä instituutiot eivät ole enää yliopistoja, vaan yritysmaailman R&D-osaston jatkeita.


Tutkija kellarista



[1] http://yle.fi/uutiset/teknologiateollisuus_puolet_yliopistoista_voitaisiin_sulkea/7779623
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Higher_education_in_the_United_States
[3] http://fi.wikipedia.org/wiki/Korkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti