torstai 19. helmikuuta 2015

Miksi finanssisektorin paisuminen on myrkkyä taloudelle?



Kopioin suoraan Arvopaperin otsikon[1], joka viittaa The Economistin kirjoitukseen[2]. Itselläni ei ole riittävästi taloudellista taustaa tämän tutkimuksen uskottavuuden arvioimiseksi, joten suhtauduthan uutisointiin sen mukaisesti.
Kyseisen kirjoituksen mukaan finanssisektori on erittäin hyödyllinen nouseville talouksille, mutta jos yksityisen puolen velka on yli 100 % bruttokansantuotteesta tai jos finanssisektorilla työskentelee yli 3,9 % työvoimasta, rupeaa finanssisektori hidastamaan talouskasvua. Miksi?
Paperin mukaan finanssisektorin paisuessa se houkuttelee taitavia osaajia pois muilta aloilta.

People who might have become scientists, who in another age dreamt of curing cancer or flying to Mars, today dream of becoming hedge fund managers” -The Economist

Toinen ongelma on, että finanssisektori antaa helpoiten rahoitusta aloille, joista on mahdollista periä saataviaan, kuten rakennus- ja kiinteistöbisness. Tämä rahoitus on tietenkin pois tutkimus ja tuotekehityksestä, jossa on vähemmän pantattavaa, mutta joka toimii talouskasvun moottorina.

Entinen pääministerimme voisi sanoa jälleen kerran ”ei koske Suomea”[3]. Tilastokeskus kertoo kuitenkin toisin, sillä olemme olleet 100 % yläpuolella viimeiset 16 vuotta[4].
Suomen yksityisen sektorin velka suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Meidän pitäisi siis pystyä siirtämään rahoitusta rakennusalalta ja perusteollisuudesta riskipitoisempaan/takuuttomaan tutkimus- ja tuotekehitykseen, jos haluamme talouden nousuun.


Tutkija kellarista



[1] http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/miksi+finanssisektorin+paisuminen+on+myrkkya+taloudelle/a1049494
[2] http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2015/02/finance-sector-and-growth?fsrc=scn/fb/te/bl/ed/toomuchfinance
[3] http://www.talousvinkit.com/ei-koske-suomea/
[4] http://www.stat.fi/til/rtp/2011/rtp_2011_2012-07-12_kuv_006_fi.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti