Helsingin Sanomat uutisoi
tutkimuksesta[1], jonka
mukaan
”Jogurtin, hunajan, sitruunan ja ananaksen on
havaittu lievittävän heinäallergian oireita.” –HS
Tämä uutinen näyttäisi olevan
käännös The Telegraphin samanlaisesta uutisesta ” How yogurt, lemons and curry
could help you fight hayfever”[2].
Uutinen on täysi susi ja
jäätävä moka Hesarin toimittajalta/kääntäjältä. Telegraphin ja Hesarin viittaamassa
tutkimuksessa oli kyse systemaattisesta katsauksesta, joka siis summaa yhteen
useat vanhemmat tutkimustulokset eikä suorita yhtään uutta[3].
Tämän lisäksi tämä systemaattinen katsaus koski ainoastaan probioottien
vaikutusta allergiseen nuhaan. Väitteitä hunajan, sitruunan tai ananaksen
hyödyllisyydestä ei perusteltu mitenkään uutisoinnissa, eivätkä ne olleet
mukana itse katsauksessa.
Itse katsaus totesi, että jotkut
probiootit voivat olla hyödyllisiä allergioiden hoitoon, mutta ei olemassa
vielä riittävästi todisteita, jotta probiootteja voitaisiin suositella
allergioiden hoitoon.
”Jogurttia suositellaan
heinäallergikoille, koska se vaikuttaa veren valkosoluihin ja tehostaa näin
kehon immuunijärjestelmän toimintaa.” –HS
Vaikka olettaisimme tämän
pitävän paikkansa, niin immuunijärjestelmämme ylireagointi vaarattomiin
asioihin on juuri se, mikä aiheuttaa nämä allergiat. Allergikkojen käyttämä lääkitys
perustuu siihen, että ne vaimentavat immuunipuolustuksemme reagointia.
Noin yleisenä vinkkinä voidaan
sanoa, että jos joku väittää jonkin ruuan tai hoidon ”tehostavan
immuunipuolustusta”, on kyseinen menetelmä todennäköisesti humpuukkia. Kyseessä
on niin ympäripyöreä ilmaisu, ettei sillä ole minkäänlaista tieteellistä arvoa.
”Myös hunajan nauttimisen
havaittiin vähentävän oireita. Selitys on hunajan sisältämä siitepöly eli
allergian aiheuttaja. Syömällä hunajaa immuunijärjestelmä oppii suojautumaan
allergeeneilta.” -HS
Kuten jo mainitsin,
tutkimuksesta ei löydy sanaa ”hunaja”.
Hunajan käyttöä allergioiden
hoitoon on kyllä tutkittu runsaasti. Ensiksi haluan varoittaa, että vaikka puhdasta
siitepölyä voi ostaa, sitä ei kannata syödä sellaisenaan allergioiden hoitoon,
sillä voit saada aikaan anafylaksian.
Kirjoitin myös jo aikaisemmin, että meillä ei ole vielä hyviä tutkimuksia,
joiden perusteella voisimme suositella hunajaa allergioiden hoitoon ”Hunajaa
siitepölyallergiaan”.
”Heinäallergikoilta on havaittu puuttuvan
flavonoideja, antioksidantteja, jotka pitävät silmät terveinä. Sen vuoksi
punasilmäisen heinänuhaisen kannattaa syödä flavonoideja sisältäviä hedelmiä
kuten sitruunoita ja vadelmia.” -HS
Flavonoideja on luokka, johon
kuuluu tuhansia kemikaaleja. Näistä noin 200 esiintyy normaalisti ravinnossamme[4].
Tutkimuksissa niiden on osoitettu olevan flavonoidista ja koehenkilöistä riippuen
sekä hyödyllisiä että haitallisia. Näitä tutkimuksia on hankala tulkita, sillä
koehenkilöille ei usein syötetä puhdistettua flavonoidia, vaan se saadaan esim.
hedelmästä. Tällöin on vaikea arvioida, johtuuko mahdollinen hedelmän
positiivinen vaikutus itse flavonoidista, jostain muun hedelmän sisältämästä
ainesosasta vai siitä että syöt hedelmän hampurilaisen sijaan.
En löytänyt tutkimusta, jossa
oltaisiin todettu, että heinäallergikoilta puuttuu flavonoideja. Eräät
flavonoideilla tehdyt soluviljelykokeet ovat näyttäneet lupaavilta, mutta
ihmisillä suoritetut kliiniset kokeet eivät ole vielä riittäviä,jotta flavonoideja
voitaisiin suositella allergioiden hoitoon. On jälleen tärkeää muistaa, että
tietyt flavonoidit voivat häiritä muiden lääkkeiden toimintaa, joten puhu aina
lääkärisi kanssa.
Myös ananas on oiva luonnon lääke
heinänuhaan. Siinä on flavonoidien lisäksi bromelaiinia, entsyymiä joka edistää
liman irtoamista”. -HS
Tässä siis oletetaan, että
ananas sisältäisi A) riittävästi jotain entsyymiä, joka B) selviäisi
ruuansulatuksesta, C) imeytyisi verenkiertoomme, D) kuljetettaisiin
spesifisesti limakalvoille, jossa D) sillä olisi jokin biologinen
vaikutusmekanismi. Kohdat B, C ja D voidaan tietenkin ohittaa, mikäli ananas
tungetaan ylähengitysteihin, mutta ehkä silloin itse allergiasta tulee pienin
vaiva. Ei varmaan yllätä ketään, että bromelaiinille ei ole todistettua
vaikutusta allergioihin[5].
Jotkut henkilöt voivat kyllä saada siitä allergisia oireita.
Kurkuma on tutkimuksen mukaan varsinainen
heinäallergian tyrmääjä. Sen sisältämä kurkumiini pysäyttää histamiinin
syntymisen kehossa. Juuri histamiini on avainasemassa allergisen reaktion
laukaisussa.” -HS
Tyrmäävä on korkeintaan
Hesarin lähdekritiikin puute, sillä katsauksessa ei mainittu sanallakaan
kurkumaa. Kurkumalla on olemassa
muutamia lupaavia soluilla ja hiirillä tehtyjä tutkimuksia, mutta siinä kaikki.
Kuten vanha viisaus sanoo, ihminen ei ole 70 kg jyrsijä, joten jäämme odottamaa
ihmisillä suoritettuja tutkimuksia.
Mitenköjän suomalaisiin tai
edes toimittajiin saataisiin lisää kriittistä ajattelua? Ehkä Think Helsinki, think! on liike
oikeaan suuntaan.
Tutkija kellarista
[1] http://www.hs.fi/ruoka/a1431053562040
[2] http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11588794/How-yogurt-lemons-and-curry-could-help-you-fight-hayfever.html
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25899251
[4] https://www.crcpress.com/product/isbn/9780849320217
[5] http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/895.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti