keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Tasa-arvo ennen ja nyt

Argentiina, Portugali, Belgia, Etelä-Afrikka, Brasilia, Espanja, Kanada, Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia, Ranska, Islanti, Luxemburg, Meksiko (3 osavaltiota), Alankomaat, Uusi-Seelanti, Uruguay, Norja ja 20 Yhdysvaltojen osavaltiota. Näissä kaikissa paikoissa tunnustetaan tasa-arvoinen avioliittolaki[1]. Tarkimmat saattoivat havaita, että yksi pohjoismaista puuttuu listasta. Se sama, joka on ollut takapajuinen menneisyydessäkin (kts. alla).

Paholaisen asianajaja –blogissa oli mielenkiintoinen aavistuksen sarkastinen teksti aihetta sivuen ”Perusarvot silloin joskus: Sukunimi”.
Sveitsin ohella Suomi oli 80-luvulla ainoa maa [Euroopassa], jossa nainen ei saanut pitää sukunimeään [avioliitossa].”
Kannattaa myös katsoa aiheeseen liittyvä Ylen arkiston video ”Uutta sukunimilakia vastustetaan eduskunnassa”.

Minkälaisia olivat sukunimilain vastustajien argumentit?
- Vastustajat näkivät vaimon oikeuden omaan sukunimeensä perheen yhtenäisyyttä uhkaavana tekijänä
- Kristillisten mielestä uusi sukunimilaki kun edistäisi sellaista vapautta, joka heikentäisi avioliiton ja perheen asemaa yhteiskunnassa.
- Kansallinen omaleimaisuus säilyy
- Halutaan tukea perheen eheyttä
- Laki uhkaisi myös lapsen tasapainoista tulevaisuutta, sillä uudessa laissa lapselle voisi tulla myös äidin sukunimi, elleivät vanhemmat toisin sovi.

Ja ketkä olivat vastustajia? Ei varmaan yllätä ketään, että vastustajista löytyivät Perussuomalaisten entinen järjestö Suomen Maaseudun Puolue (SMP), sekä Suomen Kristillisdemokraattien entinen puolue Suomen Kristillinen Liitto (SKL). Nuo kaksi vankkumatonta arvojohtajaa, jotka nykyäänkin edustavat kansamme moraalista selkärankaa, tosin 100 vuotta vanhoin arvoin.

Nykyinen keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista on ainoastaan kysymys siitä, ovatko kaikki ihmiset tasa-arvoisia. On naurettavaa, että meidän tarvitsee edes pohtia tätä kysymystä. Toivottavasti emme tällä kertaa ole Sveitsin ohella viimeinen eurooppalainen valtio, joka toteaa ihmisten olevan tasa-arvoisia sukupuoleen katsomatta.


Tutkija kellarista



[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Same-sex_marriage

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti