keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Nobel-voittajien tauti


Moni on varmasti kuullut nimen Linus Pauling. Hän oli yksi viime vuosisadan tärkeimmistä tutkijoista ja saikin ansioistaan kaksi Nobel-palkintoa, ensimmäinen tuli kemiasta ja toinen oli rauhanpalkinto. Hän yritti ratkaista myös DNA:n rakennetta, mutta hänen ehdotuksensa ei ollut lopulta oikea.
Myöhemmällä iällään Pauling innostui C-vitamiinista ja rupesi nauttimaan sitä valtavia määriä, sillä hän uskoi kyseisen vitamiinin parantavaan voimaan[1],[2]. Tälle ei ollut kuitenkaan aikanaan todisteita eikä kyllä ole vieläkään. Hän siirtyi siis puhtaasta kemiasta lääketieteeseen, josta hänellä ei ollut riittävää kokemusta asioiden ymmärtämiseksi. Pieleenhän se meni, kuten arvata saattaa.

Linus Pauling. Kuvalähde: Wikipedia

Toinen huomattavasti tuntemattomampi Nobel-voittaja oli etologi ja lintutieteilijä Nikolaas Tinbergen, joka sai palkinnon tutkimuksestaan koskien eläinten sosiaalista käyttäytymistä. Hänkin osui lopulta pahasti sivuun, sillä hän yritti parantaa lasten autismia omilla kyseenalaisilla tekniikoillaan, jotka olivat vailla tieteellistä näyttöä.

Nikolaas Tinbergen. Kuvalähde: Wikipedia


Nyt tämän kaksikon jatkoksi tulee Nobelpalkittu Luc Montagnier, josta uutisoi Science-tiedelehti[3]. Montagnier sai lääketieteen Nobelin muutamia vuosia sitten siitä, että hän oli löytämässä HI-virusta. Science-lehden uutisen mukaan Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO järjestää kokouksen, jossa Montagnier aikoo puhua "veden muistista". Jep. Motagnierilla on laite, joka kykenee havaitsemaan vedessä olleiden bakteerien ja virusten geneettisen materiaalin sähkömagneettisia aaltoja. Hän uskoo, että näitä laitteita voidaan tulevaisuudessa käyttää jopa hoitomenetelmänä, sillä ehkä elektromagneettisilla aalloilla voitaisiin kumota bakteerien perimän aallot. Eikä tässä vielä kaikki, Montagnierin mukaan elävät solut kykenevät voivat vastaanottaa jopa internetin kautta lähetettyjä aaltoja ja syntetisoida DNA:ta näiden aaltojen sisältämien ohjeiden mukaan. Koska kaikki tätä lukevat eivät ole opiskelleet luonnontieteitä, niin mainittakoon, ettei edellisissä lauseissa ole minkäänlaista teoreettista tai käytännönläheisempää pohjaa. Kuulostaa tieteellisestä? Kyllä. Onko puppua? 100%

Kuten eräs henkilö kuvasi asiaa Science Insider:lle
"This is classic pathological science—dredging around in the noise of irreproducible experiments by practitioners whose expertise is not in these fields in order to support hypotheses that fly in the face of well-established scientific principles."

Luc Montagnier. Kuvalähde: Wikipedia


Nobel-voittajien tauti näyttää siis jatkuvan. Henkilö, joka nostetaan korkeimmalle jalustalle yhdellä tieteenalalla, saa päähänsä, että hän on pätevä muuallakin. Sitten nähdään edellä mainitunlaista näennäistiedettä, joka on parhaimmassa tapauksessa harmitonta, mutta kuluttaa silti sekä työvoimaa että jo valmiiksi alhaisia tutkimusrahoja.


Tutkija kellarista




[1] http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/pauling.html
[2] http://www.sciencebasedmedicine.org/high-dose-vitamin-c-and-cancer-has-linus-pauling-been-vindicated/
[3] http://news.sciencemag.org/people-events/2014/09/unesco-host-meeting-controversial-memory-water-research

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti