maanantai 3. helmikuuta 2014

Meri tappaa meritähdet ennen Fukushimaa

Meri tappaa meritähdet ennen Fukushimaa

Yle uutisoi Pohjois-Amerikan länsirannikolla tapahtuvasta meritähtien joukkokuolemasta[1]. Itseäni nauratti jo pelkän uutisen tiivistelmä.
”Tutkijat yrittävät selvittää, onko miljoonien meritähtien kuoleman syynä loinen, virus, bakteeri vai kenties jokin myrkky, ellei suorastaan Fukushimasta merta pitkin tullut radioaktiivisuus.” -Yle

Ellei suorastaan radioaktiivisuus.

Ydinvoimalat tuottavat useita radioaktiivisia tuotteita, mutta meitä huolestuttavat eniten jodi-131 sekä cesium-137. Jodi-131 on hyvin vaarallista, mutta sen puoliintumisaika on kahdeksan päivää. Noin 80 päivän, eli 10 puoliintumisajan jälkeen, se on lähes vaaratonta.
Cesium-137:n puoliintumisaika on puolestaan 30 vuotta, jolloin se on huomattavasti ikävämpi radioaktiivinen materiaali. On arvioitu, että noin 4,7 kg (15 Pbq) cesiumia vapautui ympäristöön Fukushiman  ongelmien seurauksena. Jos oletetaan, että noin 140 Mbq/kg säteilyannos on tappava aikuiselle miehelle, niin kyseinen määrä olisi riittänyt tappamaan 1 500 000 ihmistä.

Fukushiman aiheuttama lisäys ympäristömme radioaktiivisuudessa voidaan havaita ympäri maailmaa. Se, mitä voidaan havaita, on hyvin eri asia kun se, mikä on vaarallista. Valtameret sisältävän noin 1 500 000 000 km3 vettä. Kun tähän liuotetaan Fukushiman radioaktiivinen jäte, sisältäisi jokainen kuutiokilometri vettä yhden tuhannesosan tappavasta annoksesta. Sinun tulisi siis juoda tuhat kuutiokilometriä vettä tappavan annoksen saadaksesi. Syöpään riittäisi huomattavasti vähemmän, mutta silti merkittäviä määriä vettä.

Sitten on se mutta.

Ympäristömme sisältää luonnostaan useita radioaktiivisia alkuaineita, kuten kalium-40, rubidium-87, uranium-238 jne. Jos pystyisit juomaan edellä mainitun tuhat kuutiokilometriä vettä, olisit kuollut näiden luonnossa esiintyvien radioaktiivisten alkuaineiden takia jo miljoona kertaa. Normaali merivesi tappaa myös meritähdet todennäköisemmin kun Fukushiman radioaktiivisuus.


Kirjoituksen lähteenä toimi Brian Dunningin Skeptoid-podcastin jakso #397[2].

Tutkija kellarista

1) http://yle.fi/uutiset/pohjois-amerikan_meritahdet_kuolevat_joukoittain_fukushiman_ydinturma_yksi_epaillyista_syista/7065497
2) http://skeptoid.com/episodes/4397

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti