Yle otsikoi tänään, että ”Tinkimaito käy
kaupaksi Rautalammilla: raakaa maitoa pidetään terveyttä edistävänä”[1].
En tiedä yrittääkö Yle kulkea tämän uutisen kohdalla sitä kultaista
keskilinjaa, koska he tuntuvat antavan yhtä paljon arvoa sekä raakamaidon
vaarallisuutta korostaville että sen ”terveysvaikutuksiin” uskoville. Tämän
asian kohdalla keskilinjalla kulkeminen on yhtä järkevää, kun sovitella kahden
ryhmän välillä, joka väittelee siitä onko 2+2 summa neljä vai kaksi, ja valita vastaukseksi
kolme.
Biologiikka-blogi etsi taannoin
tutkimustuloksia raakamaidon eri väitteille[2]. Yhteenvetona
sanottakoon, että raakamaidolla ei ole osoitettuja terveysvaikutuksia, mutta
sillä on huomattavia terveysriskejä.
”Riski on yleensä ulkopuolinen asia. Kun
maito on lehmässä itsessään, niin eihän sitä puhtaampaa tuotetta ole. Jos se
saadaan mahdollisimman puhtaasti pois ja kylmäketju on kunnossa, niin se on
terveellinen, käsittelemätön, luonnollinen tuote ihmiselle.” –Yle
31-51 % suomalaisista lehmistä
kantaa kampylobakteeria, joten olivat välineet ja tilat kuinka puhtaat tahansa,
riskit ovat silti olemassa[3].
Mitä ilmeisimmin välineet ja tilat eivät ole kovin puhtaat suomalaisilla
tiloilla, sillä raakamaidosta havaitaan usein uloste- ja ihoperäisiä mikrobeja[4].
Ei myöskään riitä, että
kylmäketju on katkeamaton. Esimerkiksi listeria, joka löytyy noin 5,5 %:sta raakamaitonäytteitä, kasvaa myös jääkaappioloissa ja se voi aiheuttaa erittäin
vakavia sairauksia erityisesti riskiryhmille[5].
On totta, että osaavissa käsissä
raakamaito on suhteellisen turvallinen. Tähän vaaditaan erittäin hyvin
hoidettuja tiloja sekä puhtaita elämiä ja työvälineitä. Tämän lisäksi
raakamaito pitää käyttää lähes välittömästi.
”Riskiryhmään kuuluvat lapset, vanhukset,
raskaana olevat ja henkilöt, joilla on perussairaus. Maidon kuljetus ja
säilytyslämpötila on oltava enintään +6 astetta. Maito säilyy viisi päivää
siitä, kun se on noudettu tilalta.” -Yle
Valitettavasti Eviran suorittaman
haastattelun perusteella ihmiset voivat pitää raakamaitoa jääkaapissa jopa
kaksi viikkoa.
Jos uutisen otsikossa kerrotaan,
että raakamaitoa pidetään terveyttä edistävänä, niin mielestäni olisi
asiallista mainita, ettei näistä terveysväitteistä ole minkäänlaisia todisteita.
Tämän toteaminen nimittäin pistää asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Eviran
mukaan suurin osa ihmisistä haluaa raakamaitoa makuun vedoten. Tällöin voin
suositella esim. Ingamin tai Valion kuumennettuja, mutta muuten
käsittelemättömiä vanhanajan täysmaitoja. Turvallista, mutta (lähes) käsittelemätöntä.
Tutkija kellarista
[1] http://yle.fi/uutiset/tinkimaito_kay_kaupaksi_rautalammilla_raakaa_maitoa_pidetaan_terveytta_edistavana/7048620
[2] http://biologiikka.com/extreme-kokemuksia-keittiossa-onko-raakamaito-riskinsa-arvoinen/
[3] http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=317
[4] http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=317
[5] http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=317
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti