sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Marjoja ja pitkää ikää


Kuluneen viikon perjantai oli marjojen päivä. Ensiksi uutisoitiin ”laihduttajan supermarjasta” puolukasta, joka torjuu liikalihavuutta ja diabetestä[1][2][3][4]. Samana päivänä uutisoitiin myös kuinka marjat suojaavat suomalaismiehiä diabetekseltä[5][6][7][8]. Tutkimusten laadussa ei ollut moittimista, mutta tulosten tulkinnassa kannattaa olla varovainen. Aloitan puolukasta.

Kuva 1: Puolukka. Kuvalähde: Wikipedia

Puolukkatutkimuksessa käytettiin hiirilinjaa, jolle kehittyy mutaatioiden ansiosta nopeasti ylilihavuus ja alkava diabetes, kun hiirille annetaan rasvaista ravintoa. Hiiret jaettiin eri ryhmiin, jotka kaikki saivat erilaista ruokaa. Kontrolliryhmät saivat rasvaista ravintoa ja vähärasvaista ravintoa. Muut ryhmät saivat rasvaista ravintoa, josta 20 % koostui eri pakastemarjoista/hedelmistä, kuten puolukasta, mustaviinimarjoista, mustikoista, vadelmista, acai-marjoista, variksenmarjoista, luumuista tai karhunvatukoista. Kaikissa ruuat normalisoitiin kalorien, proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien suhteen ja hiiret söivät niitä 13 viikon ajan. Itse tutkimus näytti mielestäni uskottavalta, eikä sen metodeissa ollut siis valittamista. Ainoa minkä olisin halunnut nähdä, olisi ollut, että kaikkia marjoja olisi testattu myös vähärasvaisen ravinnon kanssa, mutta aina ei voi saada kaikkea.
Hiiriltä mitattiin mm. kokonaismassaa, rasvakudosten määrää, veren sokeripitoisuuksia, insuliinitasoja, veressä olevan kolesterolin ja rasvan määrää, tulehdusarvoja yms. Useimmilla arvoilla mitattuna rasvainen ravinto + puolukka oli lähes yhtä hyvä vaihtoehto kuin vähärasvainen ravinto. Puolukka siis jollain tavalla esti erittäin rasvaisen ravinnon negatiiviset vaikutukset mitattuihin ominaisuuksiin, mikä oli myös uutisoinnin pääaihe.
Mikä jätettiin uutisoimatta, oli, että acai-marjalla saatiin erittäin mielenkiintoisia tuloksia. Hiirille oli vahingollisempaa syödä rasvaista ravintoa + acai-marjoja kun pelkkää rasvaista ravintoa. Acai-marjoja saaneet näyttivät huonontuneen insuliinivasteen merkkejä, niillä oli suurentunut maksa ja maksa osoitti rasvoittumisen merkkejä. Nämä ”supermarjat” siis edistivät rasvamaksan syntyä.
Tämä tulee tuskin olemaan lopullinen totuus, sillä acai-marjalla on ollut ennen positiivisia vaikutuksia samanlaisessa koeasetelmassa[9]. Nämä tulokset kertovat ainoastaan, että tarvitaan useita toistoja, ennen kun kenenkään kannattaa ruveta muuttamaan ravintoaan siten, että 20 % olisi puolukkaa[10]. Ihminen ei myöskään ole loppupeleissä 70 kg painava jyrsijä, joka saisi 45 % energiastaan rasvana.
Tulevaisuudessa tutkijat yrittävät todennäköisesti toistaa tulokset ihmisillä ja yrittää eristää terveysvaikutteise(n/t) yhdistee(n/t) puolukasta.

Toinen tutkimus oli seurantatutkimus, jossa suomalaisten keski-iän ylittäneiden miesten diabeteksen puhkeamista seurattiin lähes 20 vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui noin 2300 henkilöä ja heille suoritettiin mittauksia tutkimuksen alussa, neljän, yhdentoista ja kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Mittauksissa ja kyselyissä selvitettiin mm. tutkittavien ruokailutottumuksia, fyysisiä mittoja, urheilullisuutta ja glukoositoleranssia.
Kyselyistä kävi ilmi, että henkilöt, jotka söivät eniten hedelmiä, marjoja ja kasviksia, olivat todennäköisimmin myös tupakoimattomia, pitkälle koulutettuja, asuivat kaupungissa, heillä oli pienempi vyötärö-lantio –suhde, he liikkuivat enemmän, kuluttivat vähemmän alkoholia ja saivat pienemmän osan päivittäisestä energiastaan rasvasta. Toisaalta henkilöt, jotka söivät eniten marjoja, olivat vanhempia, asuivat kaupungin ulkopuolella ja heillä oli matalampi painoindeksi.
Jotta voitaisiin arvioida ainoastaan hedelmien, marjojen ja vihannesten yhteis- ja yksittäisvaikutuksia diabeteksen puhkeamiseen, saadut tilastot normalisoitiin tutkittavien iän, koulutuksen, urheilullisuuden jne. perusteella. Normalisoinnin tavoitteena on, että voitaisiin arvioida luotettavasti ainoastaan ruokavalion vaikutuksia diabeteksen puhkeamiseen. Tulosten perusteella ainoastaan kulutettujen marjojen määrä korreloi käänteisesti diabetesriskin kanssa.
Tämänlaisissa tutkimuksissa on tärkeää korostaa, että ne ovat ainoastaan seurantatutkimuksia, eli tutkittavien elämäntapoihin ei vaikuteta lainkaan. Seurantatutkimukset ovat tärkeitä, mutta ne eivät tule olemaan niin luotettavia kun ihmisten elämiin puuttuvat interventiotutkimukset. Tämä johtuu siitä, että seurantatutkimuksiin voi aina vaikuttaa jokin tekijä, jonka suhteen tuloksia ei huomata normalisoida. Myös joidenkin asioiden suhteen tuloksia on hankala normalisoida, kuten esimerkiksi ruokatottumukset. Tässä tutkimuksessa ruokailua seurattiin neljän päivän ajan ja tämän oletettiin olevan pätevä kuvaus ruokailutottumuksista seuraavaan mittauspisteeseen asti. Ainakin oma ruokavalioni vaihtelee huomattavasti yhdeksän vuoden aikana.

Tulos: Syökää terveellisesti ja tutustukaa juuri julkaistuihin uusiin ravitsemussuosituksiin[11].

Tutkija kellarista



[1]http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194869347572/artikkeli/yllattava+tutkimustulos+puolukka+saattaa+olla+laihduttajan+supermarja.html
[2] http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/587329/Tutkimus+Puolukka+voi+ehkaista+liikalihavuutta+ja+diabetesta
[3] http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288645607242.html
[4] http://www.iltalehti.fi/terveys/2014012417970962_tr.shtml
[5] http://www.tohtori.fi/?page=5996716&id=0509819
[6] http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/marjat%20miehet-14746
[7] http://www.terve.fi/ravinto/75087-marjat-suojaavat-suomalaismiesta-diabetekselta
[8]http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/marjat_suojaavat_miesta_diabetekselta?utm_source=hsfi&utm_medium=promoboksi&utm_campaign=promoboksit
[9] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20838232
[10] http://www.lu.se/article/lingon-stoppar-effekterna-av-fet-kost
[11] http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti