Kuluneen viikon perjantai oli
marjojen päivä. Ensiksi uutisoitiin ”laihduttajan supermarjasta” puolukasta,
joka torjuu liikalihavuutta ja diabetestä[1][2][3][4].
Samana päivänä uutisoitiin myös kuinka marjat suojaavat suomalaismiehiä
diabetekseltä[5][6][7][8]. Tutkimusten
laadussa ei ollut moittimista, mutta tulosten tulkinnassa kannattaa olla
varovainen. Aloitan puolukasta.
Kuva 1: Puolukka. Kuvalähde: Wikipedia |
Puolukkatutkimuksessa käytettiin
hiirilinjaa, jolle kehittyy mutaatioiden ansiosta nopeasti ylilihavuus ja alkava
diabetes, kun hiirille annetaan rasvaista ravintoa. Hiiret jaettiin eri
ryhmiin, jotka kaikki saivat erilaista ruokaa. Kontrolliryhmät saivat rasvaista
ravintoa ja vähärasvaista ravintoa. Muut ryhmät saivat rasvaista ravintoa,
josta 20 % koostui eri pakastemarjoista/hedelmistä, kuten puolukasta, mustaviinimarjoista,
mustikoista, vadelmista, acai-marjoista, variksenmarjoista, luumuista tai
karhunvatukoista. Kaikissa ruuat normalisoitiin kalorien, proteiinien, rasvojen
ja hiilihydraattien suhteen ja hiiret söivät niitä 13 viikon ajan. Itse
tutkimus näytti mielestäni uskottavalta, eikä sen metodeissa ollut siis
valittamista. Ainoa minkä olisin halunnut nähdä, olisi ollut, että kaikkia
marjoja olisi testattu myös vähärasvaisen ravinnon kanssa, mutta aina ei voi
saada kaikkea.
Hiiriltä mitattiin mm. kokonaismassaa,
rasvakudosten määrää, veren sokeripitoisuuksia, insuliinitasoja, veressä olevan
kolesterolin ja rasvan määrää, tulehdusarvoja yms. Useimmilla arvoilla
mitattuna rasvainen ravinto + puolukka oli lähes yhtä hyvä vaihtoehto kuin
vähärasvainen ravinto. Puolukka siis jollain tavalla esti erittäin rasvaisen
ravinnon negatiiviset vaikutukset mitattuihin ominaisuuksiin, mikä oli myös
uutisoinnin pääaihe.
Mikä jätettiin uutisoimatta, oli,
että acai-marjalla saatiin erittäin mielenkiintoisia tuloksia. Hiirille oli
vahingollisempaa syödä rasvaista ravintoa + acai-marjoja kun pelkkää rasvaista
ravintoa. Acai-marjoja saaneet näyttivät huonontuneen insuliinivasteen
merkkejä, niillä oli suurentunut maksa ja maksa osoitti rasvoittumisen merkkejä.
Nämä ”supermarjat” siis edistivät rasvamaksan syntyä.
Tämä tulee tuskin olemaan
lopullinen totuus, sillä acai-marjalla on ollut ennen positiivisia vaikutuksia
samanlaisessa koeasetelmassa[9].
Nämä tulokset kertovat ainoastaan, että tarvitaan useita toistoja, ennen kun
kenenkään kannattaa ruveta muuttamaan ravintoaan siten, että 20 % olisi
puolukkaa[10].
Ihminen ei myöskään ole loppupeleissä 70 kg painava jyrsijä, joka saisi 45 %
energiastaan rasvana.
Tulevaisuudessa tutkijat
yrittävät todennäköisesti toistaa tulokset ihmisillä ja yrittää eristää
terveysvaikutteise(n/t) yhdistee(n/t) puolukasta.
Toinen tutkimus oli
seurantatutkimus, jossa suomalaisten keski-iän ylittäneiden miesten diabeteksen
puhkeamista seurattiin lähes 20 vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui noin 2300
henkilöä ja heille suoritettiin mittauksia tutkimuksen alussa, neljän,
yhdentoista ja kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Mittauksissa ja kyselyissä
selvitettiin mm. tutkittavien ruokailutottumuksia, fyysisiä mittoja,
urheilullisuutta ja glukoositoleranssia.
Kyselyistä kävi ilmi, että
henkilöt, jotka söivät eniten hedelmiä, marjoja ja kasviksia, olivat
todennäköisimmin myös tupakoimattomia, pitkälle koulutettuja, asuivat kaupungissa,
heillä oli pienempi vyötärö-lantio –suhde, he liikkuivat enemmän, kuluttivat vähemmän
alkoholia ja saivat pienemmän osan päivittäisestä energiastaan rasvasta.
Toisaalta henkilöt, jotka söivät eniten marjoja, olivat vanhempia, asuivat
kaupungin ulkopuolella ja heillä oli matalampi painoindeksi.
Jotta voitaisiin arvioida
ainoastaan hedelmien, marjojen ja vihannesten yhteis- ja yksittäisvaikutuksia
diabeteksen puhkeamiseen, saadut tilastot normalisoitiin tutkittavien iän,
koulutuksen, urheilullisuuden jne. perusteella. Normalisoinnin tavoitteena on, että voitaisiin arvioida luotettavasti ainoastaan ruokavalion vaikutuksia diabeteksen puhkeamiseen. Tulosten
perusteella ainoastaan kulutettujen marjojen määrä korreloi käänteisesti diabetesriskin kanssa.
Tämänlaisissa tutkimuksissa on
tärkeää korostaa, että ne ovat ainoastaan seurantatutkimuksia, eli tutkittavien
elämäntapoihin ei vaikuteta lainkaan. Seurantatutkimukset ovat tärkeitä, mutta
ne eivät tule olemaan niin luotettavia kun ihmisten elämiin puuttuvat
interventiotutkimukset. Tämä johtuu siitä, että seurantatutkimuksiin voi aina
vaikuttaa jokin tekijä, jonka suhteen tuloksia ei huomata normalisoida. Myös
joidenkin asioiden suhteen tuloksia on hankala normalisoida, kuten esimerkiksi
ruokatottumukset. Tässä tutkimuksessa ruokailua seurattiin neljän päivän ajan
ja tämän oletettiin olevan pätevä kuvaus ruokailutottumuksista seuraavaan
mittauspisteeseen asti. Ainakin oma ruokavalioni vaihtelee huomattavasti yhdeksän
vuoden aikana.
Tulos: Syökää terveellisesti ja
tutustukaa juuri julkaistuihin uusiin ravitsemussuosituksiin[11].
Tutkija kellarista
[1]http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194869347572/artikkeli/yllattava+tutkimustulos+puolukka+saattaa+olla+laihduttajan+supermarja.html
[2] http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/587329/Tutkimus+Puolukka+voi+ehkaista+liikalihavuutta+ja+diabetesta
[3] http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288645607242.html
[4] http://www.iltalehti.fi/terveys/2014012417970962_tr.shtml
[5] http://www.tohtori.fi/?page=5996716&id=0509819
[6] http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/marjat%20miehet-14746
[7] http://www.terve.fi/ravinto/75087-marjat-suojaavat-suomalaismiesta-diabetekselta
[8]http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/marjat_suojaavat_miesta_diabetekselta?utm_source=hsfi&utm_medium=promoboksi&utm_campaign=promoboksit
[9] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20838232
[10] http://www.lu.se/article/lingon-stoppar-effekterna-av-fet-kost
[11] http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti