maanantai 17. maaliskuuta 2014

Voisiko hunaja lisätä antibioottien tehoa?



Kuvalähde: Wikipedia



Aikaisemmin kerroin, kuinka hunajaa testataan siitepölyallergian hoitoon [Hunajaa siitepölyallergiaan]. Helsingin sanomat uutisoi nyt hunajan tulehduksia torjuvista mekanismeista[1]. Uutinen perustui American Chemical Society:ssä pidettyyn puheeseen aiheesta[2].

”Lääkärit ovat käyttäneet hunajaa haavojen hoitoon, mutta siitä voi olla hyötyä myös muuten. Hunaja voi lisätä antibioottien tehoa.” -HS

Lisätä antibioottien tehoa! Olen kuulolla.
Ilmeisesti hunajan kyky estää tulehduksia perustuu sekä fyysisiin että kemiallisiin tekijöihin. Uutisen mukaan hunaja
1.      kykenee imemään itseensä vettä ympäristöstä vettä, mikä kuivattaisi bakteerit (epäilen, mutta jos totta, niin tappaisi myös omat solumme)
2.      se on hyvin hapanta
3.      sisältää useita kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät bakteerien kasvua ja biofilmien muodostumista, kuten vetyperoksidia ja polyfenoleja.

Näistä kohdat 1 ja 2 ovat irrelevantteja, sillä syödessä hunajaa nämä hunajan ominaisuudet häviävät. Yksi tapa käyttää hyödyksi kohtia 1 ja 2 olisi pistää hunajaa suoraan esimerkiksi palohaavalle. Cochrane-verkoston analyysin mukaan hunajaa ei voida kuitenkaan suositella haavojen hoitoon, sillä sen tutkimustulokset eivät ole riittäviä[3]. Esimerkiksi toisen asteen palovammoissa hunaja saattaa nopeuttaa paranemista verrattuna muihin voiteisiin, mutta hunaja hidastaa paranemista verrattuna ihosiirtoon toisen ja kolmannen asteen palovammoissa. Kroonisissa haavoissa hunajalla ei ole vaikutuksia parantumiseen. Yskän hoidossa hunajalle ei ole todisteita puolesta taikka vastaan[4].

Hunajan kyvyn lisätä antibioottien tehoa ajatellaan uutisessa varmaankin perustuvan sen sisältäviin yhdisteisiin. Kemialliset yhdisteet ovat aina hankalia. Vetyperoksidi tappaa kaiken elollisen ja ”terveellisten polyfenolien eli antioksidanttien” teho riippuu paljolti niiden pitoisuudesta. Jos ne tappavat bakteerit, ne todennäköisesti tappavat myös meidän solumme. Se siitä terveellisyydestä. Ehkä odotamme, että he julkaisevat tuloksensa, ennen kun teilaamme ne täysin.

Jos haluat kokeilla hunajaa haavojen hoitoon, niin muista käyttää lääketieteeseen tarkoitettua ”medical-grade” hunajaa[5], sillä tavallisessa kaupassa saatavasta hunajassa voi olla Clostridium botulinum –bakteeria, minkä takia sitä ei suositella annettavaksi alle yksivuotiaille.

Tutkija kellarista



[1] http://www.hs.fi/terveys/Hunajasta+l%C3%B6ytyi+tulehduksia+torjuvia+ainesosia/a1394946837333
[2] http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/acs-hia022414.php
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23450557
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419319
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18433338

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti